Hoppa till sidans innehåll

Sommarbukett

18 AUG 2017 17:08
Lite sommarläsning om Byacupen på Klagstorps IP samt matchreferat hemmamatch mot Dalby och bortamatch mot Askeröd
  • Skapad: 18 AUG 2017 17:08

GOA GUBBAR OCH GALLIANO

 

På grund av diverse yttre och inre omständigheter så har rapporteringen på hemsidan laggat betänkligt. Detta hoppas vi råda bot på genom denna tillbakablick på några av den senaste tidens tilldragelser. Vi kör i kronologisk ordning och börjar således med den traditionella Byacupen, som i år gick av stapeln på Klagstorps IP.

KIF spelade sin första match mot Östra Torp och där blev det förlust med 0-1. Vidare väntade Gislöv och ännu en förlust som skrevs till 1-2. Nu gällde det att rädda hedern i följande match mot Lilla Beddinge. Det gick vägen och seger med 1-0. Avslutningsvis väntade en drabbning mot Stora Beddinge och det innebar ännu en seger, denna gång med 3-0.

Gislöv och Östra Torp gick obesegrade genom turneringen och möttes i en helt avgörande kamp i turneringens sista match. För Gislöv, med bättre målskillnad, räckte det med oavgjort för att ta hem årets buckla. Man dominerar även finalen och sätter press på Ö T. Kampen ser ut att sluta 0-0 när Ö T tilldelas en hörna i slutsekunderna. En smygeskalle når högst och nickar in slutresultatet 1-0. En oväntad vändning och vild glädje bland spelare och tillresta. Sluttabellen fick följande utseende:

Östra Torp                       12p       +7                                                                                                                                              Gislöv                                 9p       +8                                                                                                                             Klagstorp                           6p       +2                                                                                                                             Lilla Beddinge                   3p        -4                                                                                                                         Stora Beddinge                 0p       -13

Dagen avslutades med grillning och mingel med delar av truppen och styrelsen. En halvläskad Per Olof sliter vid grillen och när vissa tycker det drar ut på tiden börjar kommentarerna hagla mot stackars P O. En som fastnade var:
- Han grillar inte bra, men han grillar länge.                                                                                                      För att strö ännu mer salt i såren lyckas P O med bedriften att lägga fatet med nygrillat i famnen på sig själv och sin nyinköpta finskjorta, fick tydligen en flipeffekt när han la på sista biten, och ännu en älskvärd kommentar i sann Klagstorpsanda låter inte vänta på sig:
- De ser ut som du vatt på Roskildefestivalen i en hel vecka.

Hur som haver så nådde grillbuffén kulinariska höjder och gemytet med älskvärda tillrop och historiska tillbakablickar fortsatte en bit in på småtimmarna. Alltsammans ackompanjerat av diverse dryckjom så det var bara att sitta och njuta.

Coachen, pornofilosofen och livsnjutaren Erne delade med sig av KIF från förr och mindes bland annat en träningsövning från svunna dagar. Vinter och slaskigt på grusplanen och man kan nästan föreställa sig tränarens stämma ljuda över IP:
- Så pågar, ut på vägen, löpning till Källstorp och tillbaka!

Då skulle man i slask och kyla, iförda fotbollsskor, jogga till Källstorp tur och retur. Väl tillbaka på grusplanen väntade en härligt blötlagd blära upplagd på straffpunkten och det var bara att dra till direkt. Vad gjorde målvakten under tiden? Stod han och hoppade som Dudek i en halvtimme eller gick han in i stugan och tog sig en kaffe koko. När började man planera straffen? När det var 1 km kvar eller tänkte man bara att det här kommer att göra ont så in i h-te. Briljant hur man än vrider och vänder på det.

En ny och mycket trevlig bekantskap var bröderna, tvillingarna och ingenjörerna Rasmus och Johannes Andersson. Hemmahörande i Äspö och aktiva i KIF fram till 2002. Sen ville livet annat och det bar iväg till Göteborg och studier vid Chalmers tekniska högskola. För Rasmus del blev det kärleken som höll honom kvar i Götet och i Johannes fall blev det arbetsgivaren. De tog anställning, Rasmus på Volvo Lastvagnar med fokus på elmotorer, Johannes på SAAB inom området laserteknik, och de är idag båda familjefäder med vars två barn. Fotbollsintresset hölls vid liv i föreningen IK Virgo, en av Göteborgs äldsta idrottsklubbar bildad 1909 och med en brokig historia.

Vid bildandet på café Virgo på Smedjegatan kallade man föreningen Örgryte BK men det gick inte för sig. Storebror Örgryte IS tyckte det blev för likt så man valde namnet efter caféet. Beslut togs att matchtröjorna skulle vara randiga i rött och blått och en go gubbe på sjön fick i uppgift att handla dräkterna i England. Då han återvände packades tröjorna upp och de var rödsvart randiga. Det spekulerades om att affären gjorts upp under dygnets mörka timmar eller att varorna inte kontrollerats vid leverans men jag tror han var bra läskad. När man sedan lade till vita shorts fick laget sitt smeknamn ”Lilla Milan”.

Storhetstiden var mellan 1919 och 1925 och man fostrade mången landslagsspelare. Bland andra Ivar ”Klinga” Klingström som var uttagen till 1924 års OS-turnering, dåvarande VM. Han missade dock turneringen då han inte fick ledigt från jobb. Laget scoutades efterhand sönder av mer etablerade föreningar och rasade genom seriesystemet. Det är inte förrän på senare år man lyckats knyta till sig meriterade spelare som valt att trappa ner och avancerat uppåt till dagens div. 3-status. Detta tack vare den goa stämning som råder i föreningen, något som tvillingarna säkert bidragit med. Idag blir det mest sporadisk inhopp i B-laget, ett trevligt sätt att hålla igång.

Tycker mig skönja vissa likheter mellan KIF och Virgo. Bland annat den goa stämningen och säg att vi beslutar att skicka en styrelsemedlem utomlands för införskaffandet av nya matchställ. Undrar vad han hade kommit tillbaka med?  Gula vattenpolo-speedos med tillhörande hjälmar.

 På tal om sprit så återvände jag under senare delen av kvällen efter ett besök på den sanitära lokaliteten. En av ingenjörerna, låt oss kalla honom döparen, hade skapat en installation som stod på långbordet. Den innehöll ett snapsglas med akvavit och ovanpå detta var det placerat en gräddbulle, fabrikat Maglarp. Ett laserprecist konstverk, tänk vad år av studier vid Chalmers kan åstadkomma.
- Trycker du ner gräddbullen får du en Klagstorpsversion på Galliano hot-shot!
 Sagt o gjort och med fast hand pressar döparen gräddbullen över snapsglaset tills det helt försvinner. Det dröjer inte länge förrän nästa uppmaning kommer.
- De e bara att svepa!
Han begrundar sin skapelse under några intensiva sekunder för att sedan med en ingenjörs beslutsamhet greppa tag om konstverket. Vad som sedan sker är inget annat än ännu ett historiskt ögonblick på Klagstorps IP. Han för skapelsen till munnen, vänder den upp och ner, tuggar sig igenom gräddbullen för att på så vis frigöra den fängslade akvaviten som sköljer över gomseglet. Minen är obetalbar, länge leve döparen.

Detta var ett litet axplock från en mycket trevlig och underhållande afton och jag kan bara hoppas att trupp och coach får ihop livspusslet till nästa år så att vi kan hålla denna underbara tradition vid liv. Har även förhoppningar om att bröderna Andersson lyckas närvara vid nästa års Byacup så att vi kan ta vänskapen till nya kulinariska höjder.

Nya höjder hoppades vi även nå när det var dags att sparka igång årets höstsäsong på Klagstorps IP. För motståndet stod Dalby GIF och KIF inleder piggt. Vi skapar några halvchanser innan matchen går ner i tempo och Dalby utjämnar spelet. Man tilldelas en straffspark efter en brytning av Bashkim i eget sexton och vi skriver 0-1 i den 24:e min.

Förutom några bra kombinationer mellan Dardan och Asmir, kommer vi inte riktigt nära någon kvittering och det ser dystert ut när vi går till paus med 0-1.

Andra halvan börjar något bättre med ökad rörlighet och högre bolltempo. Ramyar får ytor längs högerkanten och det är oftast härifrån anfallen startas. Dardan drar direkt på ett inspel och målis gör en fin parad och tippar till hörna. Hörnan bra slagen, Dardans nick över. Dalby kontrar sig till ett friläge som Alan parerar. Bollen upp på handen på anfallaren och in i mål. Protesterna besvaras av rättsskiparen med följande förklaring:
- Jag ser att den tar på handen, men det är ej bestraffningsbart.
Har svårt att få ihop detta, klockan på 52, 0-2 och totalt mörker.

Spelarna ser dock ljuset och nu börjar vi spela riktigt bra. Attackerna sveper fram längs högerkanten, likt lågtrycken från Atlanten. 62 spelade och Ramyar dundrar in i sexton. Han hittar Bilal framför mål och han knäar in reduceringen till 1-2. Pressen har gett utdelning och 3 min. senare är det dags igen. Återigen Ramyar som tar hjälp av Adnan som gått på offensiven. Adnan in i sexton och med en hederlig tåpaj förpassar han lädret i mål till 2-2. Glädjen lika stor som chocken och scenförändringen är total.

72 på uret och pressen fortsätter. Återigen ett inspel från höger och bollen fram till Lucian. Han lägger över den på högran, smäller in 3-2 och man har svårt att ta in det som precis hänt. Vild glädje och det otänkbara är ett faktum. Minuter senare hittar Ramyar Asmir som tar sig in i sexton. Han kommer lite ur vinkel men får, likt Super-Mac, iväg årets projektil som briserar i målis vänstra klyka. Skötselgruppen på den och nära 4-2.

Istället är det Dalby som går till anfall några min. senare. Avslutet vackert placerat i Alans bortre gavel, 3-3 och man kastas verkligen mellan ytterligheterna. Minuten senare knuffas Asmir ut över sidlinjen och när han i frustration ger igen blir han utvisad. I sekvensen senare tilldelas Baki sitt andra gula kort i en situation som verkar tveksam och ännu en avvisad. Nu går det riktigt bra och rättsskipare Meier har återigen gett sig den på att skåneflaggan ska med i protokollet. Jag har förståelse för att vi bevakas extra på grund av den situation vi själva satt oss i men ibland blir det riktigt patetiskt. Ali blir avblåst för frispark och när han springer över bollen klackar han den bakåt, gult kort på den. En Dalbyförsvarare kastar sig med sträckt ben och öppen sula in i en duell och träffar dessutom, frispark på den.

Resterande nio krigare håller Dalby stången och matchen slutar 3-3. En kamp där man verkligen kastades mellan hopp och förtvivlan och hur man ska relatera till den erövrade poängen, ja det är ytterst tveksamt. Bättre att blicka framåt mot nästa dust, bortamatch mot Askeröds IF.

Färden gick via Skurup och Veberöd, längs Vombsjön och öppna vackra landskap, runt en bonagård, genom en skog innan man slutligen, ganska så tursamt bör jag tillägga, anlände till den pittoreska småorten Askeröd i Västerstads socken. En idyllisk arena välkomnade, solen stack fram bakom molnen, det här kunde ju bli riktigt trevligt.

Horder med avstängda och skadade spelare smolkade dock bägaren, men de tappra få som fanns tillgängliga disponerades på ett bra sätt. Kan dock inte vara lätt att tvingas till ständiga positionsbyten, varken för spelare eller coacher. Hur som haver, bläran är passad och vi är igång.

En trevande och jämn inledning där KIF vårdar boll, men inte kommer till avslut och ett Askeröd med bra försvarsspel och mycket vilja. 21 på uret och Askerödsfrispark ute till vänster. Den slås in och en hemmaspelare springer sig fri mot första stolpen och nickar omarkerad in 1-0. Minuter senare stukar Arlind foten och tvingas utgå, in med Valir. Halvleken rinner iväg och 1-0 står sig i paus.

KIF dominerar inledningen på andra halvlek utan att skapa några direkta farligheter. Askeröd försvarar sig framgångsrikt med uppoffrande spel i backlinjen. Efterhand som orken tryter bjuds hemmalaget på en del kontringar och bra räddningar från Alan håller oss kvar i matchen. Den bästa chansen till kvittering kommer i den 87:e min. Ett långt inkast från Haris når Pepes panna, men målis räddar. I slutet är vi riktigt trötta, helt förståeligt, och matchen slutar 1-0.

Inte mycket att orda om och efter förutsättningarna gör vi det ganska bra. Rättsskipare Hajrudin Aljic från Eslöv är värd att nämnas. Efter en tveksam och försiktig inledning spelar han upp sig och är i det närmsta felfri. Bra känsla för spelet och han skötte kommunikationen med spelarna på ett föredömligt sätt, riktigt bra jobbat. Nästa drabbning sön. 20/8 mot Bara GoIF, avspark 13.00 på Klagstorps IP.

KOM IGEN KLAGSTORP

Skribent: Eduard Muzinic
Epost: This is a mailto link
Klagstorps IF - HA Div.5 Södra
Torget
231 97 Klagstorp
Telefon: 041026465
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Klagstorps IF - Fotboll
Torget
23197 Klagstorp

Kontakt:
Tel: 041026465
E-post: This is a mailto link

Se all info